Pirmąkart Lietuvos istorijoje mūsų šalyje vyko EIT FOOD projektas EWA, skirtas paskatinti moterų įsitraukimą į verslo kūrimą bei atskleisti jų potencialą būti agromaisto sektorių keisiančių sprendimų inovatorėmis. Programos įgyvendintojai Lietuvoje skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania DIH“ ir Lietuvos inovacijų centras.

Šešis mėnesius trukusi dešimties moterų kelionė, kurioje jas lydėjo patyrę mentoriai, baigėsi finaliniu renginiu Vilniuje, „Pacų“ viešbutyje. Inovatorių pateiktos idėjos buvo įvairios – nuo kvepalų šunims, ožkininkystės centrų ar lysvės nuomos paslaugos ūkyje iki pasaulinių tendencijų tokių kaip alternatyviųjų baltymų produktai bei kologenu prisotintas maistas.

„Tai buvo neįtikėtina kelionė drauge, per kurią kiekviena projekte dalyvavusi moteris turėjo galimybę labai daug išmokti, įgyti papildomo pasitikėjimo savimi ir savo idėjomis bei suprasti, kad kiekviena gali pasiekti labai daug, jeigu tik to tikslingai ir kantriai siekia. Tą įrodo ir dalyvių padaryta pažanga bei tai, kad iki finalinio renginio nukeliavo visos prie starto linijos vasaros pradžioje buvusios pradedančiosios verslininkės“, – renginyje teigė projekto Lietuvoje globėja skaitmeninių inovacijų centro „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.

Komisijos, kurią sudarė visuomenėje pripažintos ir išskirtiniais pasiekimais galinčios pasigirti moterys Daina Kleponė, Daiva Rakauskaitė, Lijana Pinkevičienė, Neringa Ramanovskaja, Daiva Jakaitė bei dr. Rima Balanaškienė, sprendimu nugalėtoja tapo ir 10 000 eurų piniginiu prizu buvo apdovanota neįtikėtiną pažangą projekto metu padariusi Giedre Kesiūnaitė.

Ji kuria mėsą galinčius pakeisti produktus seitano pagrindu. „Neįtikėtinas jausmas tapti šio projekto nugalėtoja. Jo metu buvau paskatinta pradėti įgyvendinti savo ilgai puoselėtą idėją. Dabar tai jau yra realus, o ne tik vaizduotėje esantis produktas“ – teigė projekto nugalėtoja Giedrė Kesiūnaitė, kurios mentoriumi projekte buvo Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos „LitMEA“ direktorius Giedrius Bagušinskas.

Antroji vieta ir 5 000 eurų čekis atiteko Mildai Savickaitei. Ji kuria visavertį, kologenais prosotintą, lengvai paruošiamą ir draugišką gamtai maistą. Kaip teigia ji pati, idėja moteriai kilo tada, kai ji norėjo į savo mitybos racioną įtraukti natūralų ir skanų kologenų šaltinį, tačiau rinkoje rado tik chemiškai apdorotus ir prastomis skoninėmis savybėmis pasižyminčius produktas. Šiandien Milda drąsiais sako, kad jos kuriamas produktas yra skaniausias pasaulyje.

„Sėkmė neateina savaime, dėl jos reikia daug dirbti, stengtis, niekada nepasiduoti, turėti drąsias idėjas bei nebijoti jų įgyvendinti. Šis projektas jaunosioms inovatorėms tėra pradžios taškas, nuo kurio jos turi atsispirti ir pasiekti didelių pergalių rinkoje pasiūlydamos išskirtinius, patrauklius ir laiku sukurtus produktus“ – teigė antrosios vietos laureatės Mildos Savickaitės mentorius „ART21“ direktorius Augustas Alešiūnas.