Spalio 12 d. tiesiogiai iš Rygos bus transliuojamas renginys „Great Taste – Zero Waste“, skirtas tvariai maisto kultūrai skatinti ir ieškoti sprendimų, kaip sumažinti maisto švaistymą. Į vienos dienos konferenciją susirinks ekspertai ir suinteresuotosios šalys iš Baltijos jūros regiono, dirbantys gastronomijos, maisto pramonės ir atliekų mažinimo srityse.

 

Konferencija skirta keistis žiniomis ir patirtimi tarp Šiaurės šalių, Baltijos šalių ir Lenkijos – šalių, turinčių skirtingą istoriją bei skirtingą patirtį mažinant maisto švaistymą ir skatinant optimalų išteklių naudojimą.

 

Didžioji dalis maisto atliekų gali tapti naudingais ištekliais – reikia kuo greičiau keisti žmonių požiūrį į maistą ir maisto tvarkymą. ES kasmet išmetama apie 88 milijonai tonų maisto, kuris kainuoja apie 143 milijardus eurų. Nors apie 20 % viso pagaminto maisto yra prarandama arba iššvaistoma, 33 milijonai žmonių kas antrą dieną negali sau leisti kokybiško maisto. Todėl kovoti su maisto švaistymu dar niekada nebuvo taip svarbu.

 

Maisto ateitis – tai novatoriškos maisto sistemos be atliekų, tai nauji ir kūrybiški maisto tvarkymo būdai mūsų regione. Šiame bendrame renginyje norime pasidalyti savo rūpesčiais ir geriausios praktikos pavyzdžiais, kuriuos mūsų regiono šefai taiko restoranuose, kad sumažintų maisto švaistymą. Dalydamiesi žiniomis ir entuziazmu tikimės įkvėpti kitus regionus dirbti kartu ir mažinti maisto švaistymą, nepamirštant esminio komponento – puikaus skonio!

 

– Maija Kāle, Šiaurės ministrų tarybos biuro Latvijoje patarėja, projekto „Maisto tvarkymo Šiaurės ir Baltijos šalių regione perspektyvos“ vadovė.

 

Žinomi mokslininkai ir aplinkosaugos NVO atstovai iš Baltijos jūros regiono renginyje dalysis naujausiomis išvadomis apie maisto vartojimą ir maisto švaistymą. Galimus sprendimus pristatys „EIT Food“ bendruomenė ir kiti ekspertai. Renginį baigs geriausių Lenkijos, Baltijos ir Šiaurės šalių restoranų šefų pokalbiai apie maisto gaminimą. Daugiausia dėmesio bus skiriama konkretiems maisto švaistymo mažinimo būdams, kuriuos dalyviai vėliau galės įgyvendinti kasdieniame darbe.

 

Prieš renginį Danijos socialinė įmonė „Rub & Stub“ restoranų šefams surengs praktinę meistriškumo pamoką apie maisto atliekų mažinimą. Renginys „Great Taste – Zero Waste“ taip pat planuoja suteikti impulsą „Nulio maisto atliekų“ manifestui – atviram dokumentui regiono restoranų šefams, norintiems pasidalyti savo patirtimi ir idėjomis, kaip dirbti, kad ateityje atliekų nebebūtų.

 

Konferencija bus filmuojama ir tiesiogiai transliuojama iš Šiaurės ministrų tarybos biuro Rygoje, Latvijoje spalio 12 d. nuo 14.30 iki 18.30 val. Renginys nemokamas. Išsamią programą galima rasti čia, o registracija jau prasidėjo.

 

Organizacijos, rengiančios „Great Taste – Zero Waste“

 

Renginį organizuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Latvijoje, „EIT Food“, Danijos ambasada Latvijoje bei Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

 

Šiaurės ministrų tarybos biuras Latvijoje siekia skatinti Šiaurės šalių ir Latvijos bendradarbiavimą bendrų interesų srityse. Konferencija organizuojama vykdant projektą „Maisto ateities perspektyvos“ Šiaurės ir Baltijos šalių regione.

 

„EIT Food“ yra pirmaujanti Europos maisto inovacijų iniciatyva, kuria siekiama sukurti tvarų ir į ateitį orientuotą maisto sektorių. Iniciatyvą sudaro pagrindinių sektoriaus dalyvių, startuolių, tyrimų centrų ir Europos universitetų konsorciumas.

 

„Great Taste – Zero Waste“ yra Danijos kultūros instituto ir Danijos ambasados Latvijoje 2020 m. pradžioje Rygoje sėkmingai vykdyto projekto „Great Taste – Zero Waste“ tęsinys.